Om Kunstnerne

Når foto skal betragtes som malerier

Karen og Jacob. Foto af René Claudi Petersen fra Room of Visuals.

Jacob Surland og Karen Vesterager er et kunstnerpar som laver fotokunst i verdensklasse. De har vundet flere internationale priser og senest repræsenteret Danmark ved verdensmesterskaberne i foto.

Surland & Vesterager er kendt for deres mennesketomme bybilleder. De arbejder oftest med bygningsportrætter eller byskabsbilleder og det er historien om bygningerne og stederne og deres kærlighed til dem, set med deres øjne, der bliver fortalt igennem billeder.

Værkerne er fotografier, så der er en fod i virkeligheden, men den anden fod, befinder sig et mere fantasifuldt sted. Billederne lander i det ingenmandsland der eksisterer mellem virkeligheden og fantasilandet. Det er dét ingenmandsland de i deres kunstneriske virke afsøger og resultatet er dragende billeder, som skal betragtes som malerier.

De bruger avancerede teknikker til fotografering og billedbehandling og derigennem skaber de deres værker. De har stor forståelse for lys, skygge og farver og de arbejder bevidst med det, præcist som de klassiske malere gør, men det gøres blot med digitale pensler. Det er den kunstneriske fortolkning af virkeligheden der optager dem.

De er forskellige mennesker og værkerne de skaber, bliver således også forskellige. Men det er meget de samme teknikker der er i spil og fælles for dem begge gælder: Det må godt være svært og man må godt gøre sig umage.

Værkerne laves i begrænset oplag op til 30, uanset størrelse. Ifølge dansk lov, er de derved at betragte som kunstgenstande.