Årets Fotograf er for første gang i nyere tid en kunstfotograf

For første gang i nyere tid er Årets Fotograf en kunstfotograf. Jacob Surland vandt titlen som Årets dff Fotograf og viser dermed, at kunstfotografiet vinder frem.

Kunstnerparret Jacob Surland og Karen Vesterager er kunstfotografer på fuld tid, og de vandt 15 medaljer tilsammen, blandt andet fem af de syv guldmedaljer som blev uddelt.

Dansk Fotografisk Forening – en del af GRAKOM – afholder hvert år konkurrencen Årets Fotograf, og i år har niveauet været højere end i flere år. Jacob Surland vandt foruden titlen som den samlede “Årets dff Fotograf” også tre titler som Årets Fotograf inden for “Digital Art”, “Dansk Miljø” og “Åben klasse”. Surland & Vesterager laver det 21. århundredes fotokunst og de lever af at sælge deres kunstværker.

“Vi har mig bekendt ikke tidligere haft en kunstfotograf, der har vundet titlen som Årets dff Fotograf,” siger Jens Erik Bæk, formand for Dansk Fotografisk Forening. “Tidligere har vores medlemmer primært været event-, portræt-, bryllups og produktfotografer, altså traditionelle erhvervsfotografer; men i de senere år er der kommet flere ny medlemmer til, som seriøst arbejder med kunstfotografiet.”

Surland & Vesterager vandt alle medaljerne i “Dansk Miljø”, og det glæder dem særligt, fordi det er netop det, de har specialiseret sig i. Surland & Vesterager undersøger det ingenmandsland, der eksisterer mellem fotografi og fantasi. De laver portrætter af bygninger og det, man kan kalde for byskabsbilleder – altså landskabsbilleder bare taget i byen. Deres billeder er næsten altid mennesketomme, men alligevel fulde af stemning og liv.

“Jacobs vinderbillede fra kategorien ‘Dansk Miljø’ er det billede, der har fået højest point i de 15 år, jeg har været i dff,” siger Branchechef Bent Nygaard, dff/Dansk Fotografisk Forening. ”Jacob vinder den ærefulde titel, Årets dff Fotograf 2023, fordi han har det højeste point gennemsnit af 8 billeder fra hver fotograf i dff store billedkonkurrence, hvor der deltog 281 billeder.”

The Empty Central Station In Copenhagen af Jacob Surland.

Vinderbilledet af kunstfotograf Jacob Surland i kategorien “Dansk Miljø” er et billede af spor 4 inde på Københavns Hovedbanegård. Det fik det højeste pointtal i nyere tid i konkurrencen om Årets dff Fotograf, nemlig 95 ud af 100 point.

Karen Vesteragers billede ”København Skyline” vandt guld i samme kategori med 93 ud af 100 point, så konkurrencen er tæt mellem ægteparrets billeder.

Københavns Skyline af Karen Vesterager.

Kunstnerparret Surland & Vesterager der begyndte at fotografere i 2012, lever i dag af at sælge fotokunst, bl.a. fra Galleri København, som ligger på Gammel Kongevej 137. De har fået international anerkendelse og nu også en solid dansk anerkendelse på højeste faglige niveau.

Kontakt os

15 + 9 =