Roskilde har mange ting at byde på. Blandt andet kan byen prale af at være fødeby for en af Danmarks pionerfotografer; han var også landets første arkitekturfotograf. Kristian Hude blev født i Roskilde den 16. august 1864 og døde den 28. december 1929 også i Roskilde. Hude tog mange billeder i sin hjemby Roskilde gennem sit liv. Nogle af billederne blev solgt fra boghandlen Flensborg, som stadig ligger på Stændertorvet i Roskilde. I dag er det en del af butikskæden Bog & Idé.
I 1904 tog Kristian Hude et billede fra ejendommen på Hestetorvet nr. 5 i Roskilde. I forgrunden kan man se Hestetorvet, og i horisonten ligger Roskilde Domkirke majestætisk.
Kristian Hude vendte tilbage til Hestetorvet nr. 5 i 1927 for at tage endnu et billede af udsigten. Denne gang med et objektiv, som havde lidt mere vidvinkel, så der kom lidt mere med i forgrunden.
Hvis man studerer de to billeder grundigt, kan man se, at det tidligere billede er taget fra en noget højere position, men ikke væsentligt længere til en af siderne.
Dette er interessant, da bygningen ikke har en etage højere oppe, og billedet fra 1927, som er fotograferet fra det laveste punkt, matcher udsigten fra øverste etage. Man kan derfor udlede, at han må have befundet sig på taget på en eller anden måde, da han tog billedet fra 1904. Svaret kan måske findes i ejendommens fælleslokale, hvor der findes nogle gamle billeder af ejendommen, blandt andet et billede af selve ejendommen.
Hvis man kigger på taget, kan man se en konstruktion, som måske, måske ikke, kan have været brugt af Kristian Hude i 1904. Hvilken funktion denne konstruktion har haft, og om man har kunnet stå på den, er uvist for os. Men den ville bringe ham noget der ligner to etager højere op, og billedet fra 1904 er taget betydeligt højere oppe. Omstændighederne er ukendte.
Nyfortolkning af Kristian Hudes billede 96 år senere
I maj 2023 opstod der en idé om at lave en moderne fortolkning fra samme udsigtspunkt som Kristian Hude havde brugt i 1927. Idéen opstod, da Jacob Surland så en dialog på Facebook mellem Kurt Buchtrup og en af beboerne fra ejendommen på Hestetorvet 5 om, hvorvidt der kunne tages et nytidsbillede fra udsigten og hvem der mon havde udsigten i dag. Kurt Buchtrup, som laver et stort historisk stykke arbejde i Roskilde med sin hjemmeside Roskildes Udvikling, og som også har en side om ejendommen på Hestetorvet. Jacob Surland bød ind i dialogen og tilbød, at være den fotograf der tog billedet. Med lidt arbejde og samarbejdsvillighed fra naboerne i ejendommen, fandt Jacob Surland frem til den beboer, som i dag bor i den lejlighed, som Kristian Hude brugte, da han tog sit billede i 1927.
Jacob Surlands ambition var at tage et billede, som viser en hel dag på Hestetorvet. Et såkaldt tidskomprimeret billede eller en slags timelapse i ét billede. I 2019 havde han lavet et tilsvarende billede fra en anden lejlighed i ejendommen. Her er der en god udsigt til Roskilde Station, men man kan ikke se Roskilde Domkirke. Ambitionen var at lave samme type billede, men fra den lokation Kristian Hude brugte.
Planlægning af et tidskomprimeret billede
For at lave den slags billeder skal kameraet stå og tage billeder hen over en hel dag, fra tidlig morgen til sen aften. Beboeren var selv historisk interesseret og syntes, at det lød som et spændende projekt, som hun gerne ville lægge lejlighed til, og derfor kunne planlægningen for alvor begynde.
Nogle af de ting, som man skal overveje, begyndte at dukke op: Betyder årstiden noget? Hvilken slags vejr skal det være? Skal solen være med i billedet, eller skal den ikke? Når man skal låne en privat bolig, kan der også være noget praktisk omkring det at invadere en andens hjem som fotograf, og et sommerbillede vil kræve, at man er der ekstremt tidligt om morgenen for at få morgenlyset med.
Lyset på Roskilde Domkirke om aftenen
Normalt har det været tradition, at man fra 1. september tændte lys på Roskilde Domkirken om aftenen. Men i efteråret 2022 valgte man fra domkirkens side at slukke lyset pga. energikrisen, som fulgte i kølvandet på krigen i Ukraine. Så fra ca. 1. oktober og resten af vintersæsonen 2022/2023 var der ikke lys på domkirken.
Nogle af de parametre, som Jacob tog med i sin planlægning, var:
- Der skal være solskin, men gerne med lidt skyer. Ikke overskyet og ikke helt blå himmel – en mellemting var optimalt.
- Det skal være efter 1. september, fordi der så traditionelt er aftenlys på Roskilde Domkirke.
- Det skal være før bladene falder af træerne.
Derfor blev det et mål at afvikle projektet i den sidste halvdel af september 2023, hvor både morgen- og aftenlys var menneskelige for alle deltagere i projektet.
Da det blev 1. september, viste det sig, at Roskilde Domkirke forblev uden lys om aftenen, hvilket var til stor ærgrelse for fotografen. Imidlertid valgte Jacob Surland at fortsætte med projektet, og da tiden nærmede sig, blev der holdt øje med vejrudsigten. Den 21. september 2023 var vejrudsigten den rigtige, og tidligt om morgenen var Jacob klar med alt sit udstyr ved Hestetorvet 5.
Jacob Surland satte kameraet op på samme sted, som Kristian Hude havde gjort det 96 år tidligere. Han tog næsten 2000 billeder fra tidligt om morgenen til sent om aftenen for at kunne skabe et billede, som fortalte om en hel dag med udsigt over byens tage til Roskilde Domkirke og med Hestetorvet i forgrunden.
Jacob brugte tre kameraer: Et primært, et backup-kamera, som tog billeder med endnu mere vidvinkel, og så et tredje kamera til en sekundær komposition. Kameraerne blev spændt fast til gelænderet, så et kraftigt vindpust ikke skulle kunne blæse dem ud over kanten.
Vejrudsigten var ikke 100% stabil, så derfor fik kameraerne regnfrakker på.
I praksis var dagen en sensommerdag, hvor folk nød vejret og sad på torvet og hyggede sig i sommertøj.
Sammensætningen af billederne til et billede
I praksis kunne billederne fra det primære kamera bruges, og den første del af arbejdet bestod i at udvælge de billeder, der skulle bruges til det færdige billede. Det handler dels om, hvad der skete på Hestetorvet hen over dagen, men også hvilke billeder med hvilket lys, der skulle bruges. Der blev i første omgang udvalgt omkring 150 billeder, der var kandidater til at blive brugt i det færdige billede, og processen med at skabe et samlet billede begyndte.
Der var dog en ting, der nagede Jacob. Nemlig at der ikke var noget aftenlys på domkirken. Som en workaround på det prøvede han at bruge morgenlyset på domkirken med aftenhimmel, men det gav ikke den samme stemning, som elektrisk lys på domkirken gør.
Mens Jacob sad og rodede med at finde en god løsning, som gjorde domkirken ære, annoncerede Roskilde Domkirke, at de ville tænde for lyset igen, men kun i weekenden. Jacob talte med beboeren om at tage nogle ekstra billeder om aftenen for at kunne skabe et perfekt billede, hvilket hun var med på. Pga. travlhed blev oktober til november, og julepynten blev sat op og gjorde det uinteressant at tage billedet. Der skulle ikke være et sommerbillede blandet med julestemning.
Julen blev overstået, men nu havde vejret skiftet til rigtigt vintervejr med sne, og sneen blev liggende. Og hver gang den smeltede, faldt der noget nyt. Så først den 3. februar vendte Jacob tilbage til altanen og tog 91 billeder mere, nu med lys på Roskilde Domkirke.
Det færdige billede
Nu var billedmaterialet klart, og det færdige billede kunne laves. Der blev udvalgt endnu flere billeder, som nidkært blev flettet sammen til en samlet historie. I løbet af dagen opstod et skydække, som gør, at nogle mennesker ikke har skygger. Og de, som har skygger, har dem i forskellige retninger, fordi dagen går, og solen flytter sig. Det giver et billede, som man aldrig ville kunne gå ud og se med egne øjne.
Fordi billedet er skabt af billeder taget i september 2023 og februar 2024, kan man også se, at træerne omkring Domkirken ikke har blade på. Det færdige billede rummer således en fortælling om en hel dag på Hestetorvet på en varm efterårsdag samt en kold vinteraften.
I marts 2024 blev nr 1 af det færdige værk bestilt, 10 måneder efter at ideen om fotoprojektet blev født.
Tekniske detaljer
Den færdige Photoshop fil, hvor alle billederne er samlet fylder 36,5 Gigabytes. Hvis det ikke siger en noget, så kan man stole på, at det er en rigtigt stor Photoshop-fil. På en kraftig gamer-pc tager det 18 minutter at gemme filen.
Filen består af 332 lag og 75 grupper.